Ziad Hmidi: ‘Kookworkshop leuke manier om mensen te ontmoeten en Nederlands te praten’

datum

meer informatie

Judith van Swambagt

e-mailadres

jvanswambagt@mwcoevorden.nl

categorie

Kracht van inwoners

Samen koken en samen eten, weinig dingen zijn gezelliger dan dat! Een groep inwoners met verschillende achtergronden stelde ruim een jaar geleden voor aan Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) om een kookgroep te beginnen. Gezellig, lekker en een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen en Nederlands te praten. Ondertussen zijn er heel wat gerechten uit alle delen van de wereld bereid en opgegeten.

Vaak denken mensen dat lekker en gezond niet samen gaan. De kookgroep bewijst het tegendeel. Het recept van Ziad Hmidi bijvoorbeeld, fatteh, bevat kikkererwten, humus, pijnboompitten en yoghurt. In Syrië wordt fatteh als ontbijt of lunch gegeten, vertelt Ziad. “Vaak op een vrije dag, als iedereen tijd heeft. Dan komt de hele familie langs, vaak ook nog de buren. Het eten staat op een grote tafel. Naast fatteh serveren we komkommers, tomaten, uien en andere gerechten. We nemen echt de tijd voor elkaar en het eten. Het is altijd heel gezellig!”

Samen eten

Tot zijn 15e moest Ziad van zijn vader verplicht thuis eten. “Samen eten vind ik nog steeds heel belangrijk. Met mijn gezin, met familie, met de buren. Meestal kookt mijn vrouw of mijn moeder, soms kook ik. Fatteh is niet moeilijk, als ik mijn best doe, staat het in een half uur op tafel. En het is erg lekker! Er zit best veel geklaarde boter in. Dat komt nog van vroeger, toen de mensen veel fysiek werk deden. Dan heb je die vetten echt wel nodig. Als je het te veel vindt, doe je er gewoon wat minder in. Dat kan ook.”

Gevlucht

Ziad (geboren in 1994, aldus zijn paspoort) kwam in 2019 naar Nederland en belandde uiteindelijk in Coevorden. Zijn vrouw, twee dochters en zijn moeder kwamen over uit Syrië. “We woonden in Damascus, maar daar was het niet meer veilig. Mijn vader, broer en heel veel familieleden zijn gestorven in de oorlog. Er was geen werk, alleen oorlog. Je was voor of tegen president Assad, er was geen tussenweg. Toen het te gevaarlijk werd, ben ik gevlucht. Nu woon ik hier met mijn gezin. Een half jaar geleden kregen we er nog een zoon bij. Mijn vrouw wil niet meer terug. Al haar familie is hier in Nederland. Ik wel, maar alleen als het veilig is.”

Nederlands praten

Ziad werkt drie dagen als lasser bij een bedrijf in Coevorden. “Dat deed ik ook in Syrië. Daar was ik onderwaterlasser. Ik kan ook MAG of CO2 lassen. Dat doe ik hier niet, maar ik ben blij dat ik dit werk heb. Daarnaast ga ik twee dagen per week naar school. Het is goed dat we hier zijn. Ik doe een opleiding, heb werk, een mooi huis en goede buren. Ik werk er hard aan om de Nederlandse taal te leren, maar dat is best lastig. En het duurt ook even voordat je door hebt wat de gewoonten hier zijn. Daarom doe ik mee met de kookworkshop. Het is een leuke manier om mensen te ontmoeten en Nederlands te praten. En ik doe natuurlijk ook mee omdat ik van koken en eten houd. Eet smakelijk!”

Syrische fatteh, ontbijtrecept van Ziad Hmidi

Wat heb je nodig?

 • 2 verpakkingen Libanees platbrood
 • 3 blikjes kikkererwten
 • 3 bakjes humus
 • 4,5 eetl. Griekse yoghurt 10% vet (1,5 el yoghurt per bakje humus)
 • Scheutje tahin (evenveel als een bakje humus)
 • Sap van 1,5 citroen
 • Sap van 1 limoen
 • 5 geperste tenen knoflook
 • Geklaarde boter of ongezouten boter
 • Pijnboompitten
 • Zwarte peper
 • Komijnpoeder (djinten)
 • Paprikapoeder
 • Snufje zout

Bereiding

Verwarm de kikkererwten met het vocht in een pan.
Het brood in stukken snijden.
Bak de helft van de stukken brood in 4 eetlepels olie.
In een ruime kom de humus en de yoghurt mengen.
De tahin en het citroensap erbij en weer mengen.
De geperste knoflook en het zout toevoegen.
Het nat van de kikkererwten toevoegen en alles door elkaar roeren.
Ook het sap van de limoen erdoor mengen.
Verdeel de stukjes gebakken brood over een ruime ovenschaal.
Strooi er wat komijnpoeder over.
Verdeel de stukjes ongebakken brood over het gebakken brood.
Beetje vocht van de kikkererwten erover sprenkelen.
Doe de helft van de kikkererwten erbij en roer het geheel door elkaar.
De helft van de humus-yoghurt saus erover en wat komijnpoeder.
Daarna door elkaar mengen.
De rest van de saus erover heen gieten (niet meer roeren).
Diagonaal in een streep de zwarte peper erover heen strooien.
In de hoeken paprikapoeder erover strooien.
Het moet er mooi uitzien.
Bak de pijnboompitten in de geklaarde boter.
Prik met een bijvoorbeeld een vork gaten in het gerecht in de schaal.
Verdeel de pijnboompitten en de boter erover.
De boter sijpelt nu lekker door het gerecht heen.

Eet smakelijk!

Binnenkort volgt een tweede interview met een deelnemer aan de kookworkshop. Het zijn verhalen van mensen die een voorbeeld zijn voor anderen, die initiatief durven nemen en die inwonerbetrokkenheid tonen. Mooie verhalen die daarom ook aansluiten bij Kansrijk opgroeien.