Vrijwilliger Hetty Pothof: “Vrijwilligerswerk geeft mij energie en voldoening”

datum

meer informatie

Annelies Kampman, Maatschappelijk Welzijn Coevorden

e-mailadres

a.kampman@mwcoevorden.nl

categorie

Kracht van inwoners

Vrijwilligers zijn er in Nederland, gelukkig, heel veel. Al met al zo’n 6 miljoen mensen doen vrijwilligerswerk. Bij de sportvereniging, als wandelmaatje, bij de voedselbank of bij het Taalpunt in de bibliotheek. We kunnen wel stellen dat vrijwilligers onmisbaar zijn. Eén van die bijzondere vrijwilligers is Hetty Pothof uit Coevorden. We spraken haar over haar afwisselende en dankbare bezigheden als vrijwilliger.

In contact met mensen

Een ongelukkige val met de fiets, het kan iedereen ook overkomen. In 2017 was dit de harde realiteit voor Hetty. Met als gevolg een arm die niet meer naar behoren functioneert. Hierdoor kon zij, tot haar grote verdriet, ook haar baan niet meer uitvoeren. Om toch betrokken te blijven bij de maatschappij is zij tegenwoordig zeer actief als vrijwilliger. “Het contact hebben met mensen en wat kunnen betekenen voor de samenleving, dat geeft mij energie en voldoening.“ Hetty is betrokken bij het Taalpunt, de Kookgroep en is lid van de Adviesraad Sociaal Domein Coevorden.

Taal hoeft geen barrière te zijn

Hetty was al betrokken als vrijwilliger bij het Taalpunt, gevestigd in de bibliotheek in Coevorden. Vanuit het Taalpunt assisteert ze nu ook iedere maandagavond bij het Oefenhuis. “Samen met de docent helpen wij mensen met oefenen van de Nederlandse taal. Of iemand nou uit Turkije, Bulgarije of Chili komt, iedereen mag binnenlopen. De één wil oefenen met schrijven en de andere wil oefenen met praten. Dat is het leuke, iedere week is weer anders.” Maar naast dat Hetty mensen helpt om onze taal te leren, verdiept zij zich ook in de taal van de ander. Zo blijkt wanneer zij vertelt dat zij vaak een briefje op zak heeft. Hierop heeft ze bijvoorbeeld de vertaling van ‘goedemorgen of ‘eet smakelijk’ staan. Mensen waarderen dat heel erg en het zorgt voor een diepere connectie. En juist die kleine dingen typeren Hetty.

De perfecte match

Hetty: “Ik heb mij aangemeld bij de Vrijwilligersvacaturebank. Van daaruit kwam de vraag of het helpen bij de Kookgroep niet wat voor mij was. Ik vind koken leuk en in contact staan met mensen ook. Eén en één is twee dus.” De kookgroep is een nieuwe initiatief, dat dit jaar ontstaan is op Nationale Vrouwendag. Het was een groot succes en voor herhaling vatbaar. Een keer per maand komt er nu een mix van mensen met verschillende culturen en achtergronden samen in de brede school in de wijk Poppenhare in Coevorden. Samen koken en recepten uitwisselen, maar ondertussen wordt er gekletst en geoefend met de Nederlandse taal. Want zo omschrijft Hetty: “Samen koken is een gezellige manier om in contact te komen en verhalen te delen met elkaar. Het gaat niet eens zozeer om het koken, maar het is een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan en ook de verbinding die ik kan maken tussen de Kookgroep en het Oefenhuis is erg mooi.“

Oprechte interesse

Hetty maakt graag verbinding met de mensen en dat wordt ook gezien. Met oprechte belangstelling voor de mensen zorgt zij voor een vertrouwde sfeer waarin mensen zich veilig voelen om wat te vertellen. Zo vertelt Corrine van Maatschappelijk Welzijn Coevorden: “Wat Hetty doet is heel bijzonder. En ze doet het ook nog eens ontzettend goed. Mensen voelen zich door haar gezien en gewaardeerd.” Hetty zelf is wat meer bescheiden: “Ik merk dat mensen wel vaak bij mij terug komen en zich prettig voelen. Ze voelen zich vaak vertrouwd genoeg om dingen te delen met mij. Maar dat heeft denk ik te maken met dat ik oprecht geïnteresseerd in ze ben en ook zo goed mogelijk onthoud wat ze mij vertellen. Wanneer ik ze dan weer zie, kom ik terug op wat ik van ze weet.“

Vrijwilligers worden niet betaald, maar ze zijn goud waard

Vrijwilligers zijn altijd nodig. En het doen van vrijwilligerswerk is heel dankbaar werk. Wil jij ook wat betekenen voor de samenleving? Dat kan! Graag zelfs. Samen met Maatschappelijk Welzijn Coevorden kun je kijken het beste bij jou past. Ga voor meer informatie naar Vrijwilligersvacaturebank (mwcoevorden.nl)