Voorstelling in Panta Rhei helpt bij taalstimulering en leesbevordering

datum

meer informatie

Corine Kuper, directeur basisschool Panta Rhei

e-mailadres

directie.pantarhei@catent.nl

categorie

Leerervaring

Zo’n 50 kinderen hebben woensdagochtend 8 maart in basisschool Panta Rhei in Coevorden genoten van een vrolijke poppentheatervoorstelling mét een duidelijke boodschap: gooi geen afval in de natuur, want daar kunnen bloemen en planten, maar vooral dieren flink last van hebben. Een voorstelling met bovendien een hoger doel: taalstimulering en leesbevordering. En juist dat laatste maakte dat gebruik kon worden gemaakt van een gemeentelijke subsidie vanuit de aanpak intergenerationele armoede.

‘Iets extra’s bieden’

,,Wij vinden het belangrijk om hoge verwachtingen van leerlingen te hebben en bieden daarom een uitdagend aanbod aan. Dit aanbod is afgestemd op iedere leerling. De leerling doet succeservaringen op. De voorwaarden tot doorstroom naar een volgend leerjaar zijn hierdoor goed. Wanneer leerlingen weinig taalaanbod meekrijgen vanuit huis, bieden wij iets extra’s. Wanneer leerlingen veel mee krijgen vanuit huis, bieden wij verdieping”, legt Corine Kuper, directeur van Panta Rhei, uit. Zij besloot daarom Poppentheater Jinky’s Mikmak uit te nodigen. Ook sloot het Taalpunt aan. Corine: ,,Het is fijn dat wij op deze laagdrempelige manier kunnen samenwerken met de gemeente en de bibliotheek/het Taalpunt.”

De voorstelling werd bijgewoond door leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van basisschool Panta Rhei, peuters en kleuters van Kinderwereld en peuters uit de wijk, vergezeld door hun ouders of opa’s en oma’s. De kinderen deden vol enthousiasme mee. Soms iets te enthousiast, waardoor Jinky alles uit de kast moest halen om alle kleintjes rustig te houden.

Alle dieren gered

Jinky toverde heel wat dieren (als handpop) tevoorschijn waarna ze er uitgebreide gesprekken mee voerde. Maar eigenlijk ging het helemaal niet zo goed met de dieren. Een kikker met een emmer die vastzat op zijn kop, een ooievaar met plastic om zijn snavel, een vos met een plastic waterflesje om zijn poot en een specht met kauwgom in zijn bek, waardoor zijn snavel niet meer open kon.

De kinderen wisten gelukkig alle dieren te redden en hielpen ook nog bij het opruimen van het zwerfafval in Jinky’s bos. Het resultaat: een schone natuur met alleen maar blije dieren. Reden genoeg voor een feestje en dus werd er ter afsluiting volop gedanst op muziek.

De schooldirecteur kijkt tevreden op de ochtend terug. Meerdere onderwerpen konden op deze manier worden aangekaart: het vergroten van talenten, het aanpakken van basisvaardigheden en ouderbetrokkenheid. Ook vanuit het programma Kansrijk opgroeien gezien is dit een mooi initiatief. Het sluit immers aan bij twee doelen van het programma: je talenten ontdekken en ontplooien en het bevorderen van basisvaardigheden als lezen en schrijven.