Terugblik Week van lezen en schrijven

datum

meer informatie

Gert de Groot

e-mailadres

g.degroot@coevorden.nl

categorie

Leerervaring

De week van 8 t/m 15 september was de Week van lezen en schrijven. Tijdens deze week was er volop aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Ook in gemeente Coevorden zijn tal van acties gedaan om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. In dit bericht noemen we er een paar.

Taalklas in Ravelijn Verbindt
Juist in deze week is het mooi om mee te kijken in een taalklas. Op 12 september waren twee raadsleden, een afgestudeerde VWO leerling en een communicatieadviseur van gemeente Coevorden aanwezig bij de taalles Nederlands in Ravelijn Verbindt. De les werd gegeven door docente Ada Oortman van het Drenthe College aan enthousiaste taalcursisten uit Eritrea en Oeganda. Mooi om te zien hoe Kahase, Rahwo en Robinah al pratend de taal leren.

Zelfscankassa’s Albert Heijn
Albert Heijn Coevorden is overgestapt van ‘bemande’ kassa’s naar zelfscankassa’s. Klanten scannen nu zelf hun boodschappen. Dat is niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Vrijwilligers van gemeente Coevorden van onder andere het Taalpunt waren daarom op 20 september in de winkel aanwezig om klanten te helpen met het zelf scannen van hun boodschappen. Het in gesprek gaan met de supermarktklanten bleek lastig omdat die vooral bezig zijn met het boodschappen doen. Wel ontstonden leuke ideeën voor vervolgacties. Later meer hierover!

Taalpunt Coevorden en Schoonoord
Ook bij het Taalpunt in Coevorden en Schoonoord was er extra aandacht voor de Week van Lezen en Schrijven. Bezoekers konden er meer informatie krijgen over hulp bij lezen en schrijven en digivaardigheden. En er waren leuke activiteiten zoals letterdarten en de Escapekoffer. Dat is een spel waarbij je in de schoenen van een laaggeletterde staat. Bij het Taalpunt zijn trouwens meerdere leenexemplaren beschikbaar. Je kunt er gratis gebruik van maken. Wil jij deze ervaring opdoen, samen met je collega’s? Laat het dan weten aan het Taalpunt via  info@taalpuntcoevorden.nl of  06 33219296.

Op de site van Stichting Lezen en Schrijven lees je meer over het terugdringen van laaggeletterdheid en de Week van Lezen en Schrijven.