In de maand van de Regio Zuid- en Oost-Drenthe worden projecten die mede mogelijk zijn gemaakt door een bijdrage uit de Regiodeal in de schijnwerpers gezet. Het project Aanpak intergenerationele armoede, in Coevorden bekend onder de naam Pilot Gezinscoaches is zo’n project. Nu deze pilot een jaar loopt is het een mooi moment om met de betrokkenen terug te kijken. Gezinscoaches en maatschappelijk werkers van Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) en Sedna in Emmen vertelden tijdens de inspiratiebubbel op 22 juni over hun ervaringen tot nu toe. Samen Doen Hardenberg vertelde over de start in hun organisatie. Christa Slim, programmamanager van het Kansrijk opgroeien, zat de bijeenkomst voor. Met dit programma willen samenwerkende partners in de gemeente Coevorden intergenerationele armoede terugdringen.
Genogram
Coördinator van de pilot Ferry Nieuwenhuis van MWC interviewde zijn collega gezinscoaches. Aan de hand van een Genogram, dat ook door de deelnemers werd ingevuld, namen de gezinscoaches ons mee in hun werkwijze. Ze gaven aan hoe belangrijk het gesprek over de achtergrond van iemand is. Niet alleen voor het werk van de professional, maar ook om als inwoner bewust te worden van patronen die in generaties zijn ontstaan. Ervaringsdeskundige Gea Groothuis vertelde hoe zij te maken had met patronen in haar leven en hoe die versterkt werden door het handelen van organisaties.
William Kievit van Sedna vertelde vervolgens uitgebreid over de aanpak in Emmen. Met onder andere de koppeling aan Positieve Gezondheid. Waarna Anne Muis ons meenam in de opstartfase van Hardenberg. Er was volop gelegenheid voor de deelnemers om te reageren en vragen te stellen. Die werden ter plekke beantwoord.
Leeruitkomsten
Vanuit Coevorden en Emmen waren er mooie leeruitkomsten. Een intensieve kennismaking met het gezin, een langdurige aanwezigheid van een vaste hulpverlener en het kunnen volgen van een opleiding kwam daarin meerdere keren terug. Maar ook het kunnen runnen van een goede financiële huishouding met overzicht op de financiën en uitbreiding van het sociale netwerk.
Eigen patronen herkennen
Christa sloot af met de vraag hoe we van elkaar kunnen leren. Dat gebeurt tot nu toe bijvoorbeeld via het casuïstiek-overleg waarbij de betrokken professionals uit Coevorden en Emmen elkaar spreken en waar straks Hardenberg ook aansluit. Via het programma Kansrijk opgroeien kunnen we dit ook bij de andere partners onder de aandacht brengen. De rol van de ervaringsdeskundigen is belangrijk. Zij hebben het zelf beleefd en kunnen anderen helpen. En hoe kunnen professionals hun eigen patronen herkennen? Het kennen van de mechanismen van armoede en typologieën van gezinnen in intergenerationele armoede die zijn beschreven in het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen helpt ons om de juiste dingen te doen.
Terugkijken
Op het Youtube-kanaal van Kansrijk opgroeien kun je (delen van) de bijeenkomst terugkijken. Die zijn met doorklikbare titels aangegeven. Je kunt hieronder de bijbehorende de powerpoints van MWC en Sedna downloaden.