Armoede kent vele gezichten. ‘De arme’ bestaat daarom niet. En wat te denken van alle vooroordelen. Met stip bovenaan: ‘Dik en dom’. Wie leeft in armoede hoort of voelt de stigma’s helaas maar al te vaak. “We zijn toch allemaal mens?!”
De 38-jarige Dennis Jager en 63-jarige Lineke Smit zijn het levende bewijs dat de vooroordelen niet opgaan. Zij vertelden donderdagmiddag 24 oktober tijdens de bijeenkomst Sterke Verhalen in Coevorden hun aangrijpende levensverhaal. Dennis kreeg onder meer te maken met financiële armoede, schulden en verslaving en kwam in aanraking met justitie. Lineke kampte vooral met sociaal-emotionele armoede, ontstaan vanuit haar opvoeding. Beiden zijn diep gegaan, maar wisten op te krabbelen. Ze kregen weer regie over hun eigen leven. “Het was een lange weg”, beamen ze, maar ze zijn er krachtiger uitgekomen. Nu inspireren en motiveren ze anderen.
Derde keer
Sterke Verhalen werd voor de derde keer gehouden in de gemeente Coevorden, mede georganiseerd vanuit het programma Kansrijk opgroeien en onder aanvoering van programmamanager Annouchka Ringers. Dit keer in de raadszaal van het gemeentehuis. Daar kwamen zo’n 60 personen samen, zowel professionals als ervaringsdeskundigen en andere belangstellenden. Ook wethouder Joop Slomp schoof aan. Hij erkende: “We zijn ons vaak niet bewust van de praktische zaken. Als je deze problematiek niet kent, denk je er te weinig bij na.” Zoals een auto die kapot is, maar wel nodig is om je werk te kunnen uitvoeren.
Boodschap
De boodschap die Dennis en Lineke de aanwezigen meegaven: luister zonder oordeel, stel je gelijkwaardig op, ga voor maatwerk, geef mensen wat ruimte als ze bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of faillissement hun hoofd er niet bij hebben en durf te vragen hoe het echt met iemand gaat. Maar misschien wel de belangrijkste boodschap deze middag: “Neem het stuur niet over, maar zorg voor de zijwieltjes.” Een mooie metafoor, vond ook wethouder Slomp.
Er werden deze middag ook twee workshops gegeven. De een ging over stigma’s rondom ervaringsdeskundigen. De ander over de aanpak Kansrijk Groningen, een succesvolle aanpak waarbij buddy’s worden ingezet. De gemeente Coevorden voert momenteel een verkenning uit om te kijken of deze aanpak ook in deze regio succesvol zou kunnen zijn.
Inzicht
Tijdens beide workshop klonken opnieuw indrukwekkende verhalen. Over diepgewortelde eenzaamheid, over jezelf niet zien omdat anderen je niet meer zien. Verhalen die inzicht geven. Marike Broekema, medeorganisator vanuit CMO STAMM, liet na afloop weten blij te zijn dat Coevorden ‘Sterke Verhalen’ al voor het derde achtereenvolgende jaar op de agenda heeft staan. “Ik ben zo blij dat we samen steeds nieuwsgierig blijven naar wat werkt en wat niet.”