Mariska Wind is hét gezicht van ‘SAMEN met en voor elkaar Coevorden’. Zij doet er met de door haar opgerichte organisatie alles aan om, samen met anderen, mensen te helpen het hoofd boven water te houden. “Armoede kan iedereen overkomen”, weet ze.
De 40-jarige inwoonster van Coevorden weet uit eigen ervaringen in haar verleden wat het is om met een klein budget rond te moeten komen. Hoewel ze het samen met haar man Eddie financieel niet breed heeft klaagt ze geenszins. “Wij zitten samen op een inkomen van net boven het minimum. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik vind dat wij niet mogen klagen.”
Minima en ‘medima’
“Wij zetten ons in voor iedereen in de regio met een klein budget. Ik zeg altijd het gaat om minima en ‘medima’, want er zijn ook mensen met een redelijk inkomen die net buiten alle regelingen vallen en daardoor alsnog nauwelijks rond kunnen komen”, vertelt Mariska achter een kop koffie. De hulp die ze biedt gaat vooral om dagelijkse dingen: levensmiddelen, wasmiddelen, kleding, speelgoed, menstruatieproducten et cetera. “Veel materiaal wordt gratis gedoneerd. Wij checken alles, wassen de kleding uit en maken er foto’s van die we vervolgens in onze besloten Facebookgroep zetten. Zijn er meerdere reacties dan verloten en verdelen we.”
De spullen kunnen in Coevorden rechtstreeks gehaald worden bij SAMEN. Daarnaast kunnen spullen ook worden opgehaald bij diverse andere ophaalpunten, onder andere in Emmen, Klazienaveen, Emmercompascuum, Dedemsvaart, Gramsbergen/Hardenberg en Dalen. Mariska vertelt: “Dit is mogelijk dankzij leden van onze Facebookgroep die wel zelf vervoer hebben naar Coevorden om spullen te halen. Zij nemen dan ook de spulletjes voor mede-leden mee naar hun eigen woonplaats.”
Van iedereen die spullen ophaalt, wordt een vrijwillige bijdrage van 1 euro gevraagd. “Maar 1 euro kan soms al te veel zijn om te missen, dus we zijn daar niet te streng in”, legt Mariska uit.
Regelmatig acties
Daarnaast organiseert ze samen met haar team van 6 vrijwilligers regelmatig acties. Denk aan een paasactie, zomeractie, koffie- en theemiddagen, Sinterklaasactie en kerstactie. “Tijdens Sinterklaas hebben we dit jaar zo’n 600 cadeautjes voor kinderen ingepakt. Bijna alles is gedoneerd door particulieren en bedrijven uit de regio. Voorafgaand aan kerst worden jaarlijks rond de 50 kerstpakketten en 20 huisdierpakketten uitgedeeld. Ook deze worden door vele winkels en bedrijven gesponsord. En we organiseren de laatste jaren als het weer het toelaat rond kerst altijd een gezellige kleinschalige kerstmarktje, speciaal voor mensen met een klein budget.”
Ernstig ziek
Het begon allemaal met een aankondiging over wijkvernieuwing. De woning van Mariska en Eddie zou worden gesloopt. Ze moesten daarom hun huis en zolder opruimen. Overbodige spullen boden zij aan op zogenaamde weggeefhoek-groepen op Facebook. Hierdoor kwamen zij steeds meer met mensen in contact die een minimuminkomen hebben en hulp/spullen best goed konden gebruiken. Ze besloot daarom een ‘minimahulpgroep’ te starten. Dat was in 2014.
In 2017 werd Mariska ernstig ziek, waardoor ze haar werk in de zorg niet meer kon doen. Ze ontvangt sindsdien een Wia uitkering. Vanaf dat moment heeft ze haar inzet voor de minima uitgebreid tot wat het nu is. “Zie het als bezigheidstherapie”, zegt ze met een lach.
Mariska kijkt per dag wat ze die dag kan doen. Maar het aantal uren dat ze in haar stichting steekt loopt soms al snel op, vooral tijdens thema acties. Haar man Eddie ondersteunt haar bij fysiek zwaarder werk, voornamelijk transport en logistiek van dozen vol gedoneerde spullen en kleding en tijdens acties. Ze doen het meeste werk vanuit hun huis. De zolder “magazijn” staat vol met mooie, nette spulletjes en kleding die mensen uit de regio hebben gedoneerd voor de leden van ‘Samen met en voor elkaar Coevorden’. Daarnaast huren ze een garage voor opslag.
“Ons werk is hard nodig. We zien soms schrijnende situaties. Het is fijn dit te kunnen doen. Tegelijkertijd zou het niet nodig moeten zijn.”
Financiële tips
Mariska geeft regelmatig ook financiële tips, want niet iedereen maakt in haar ogen even handige keuzes. Meestal wordt daar wel wat mee gedaan, maar ze is ook realistisch: “Je kunt niet alles oplossen.” Indien gewenst helpt ze ook bij bijvoorbeeld een aanvraag voor de gemeentelijke Doe-Mee-regeling, kwijtscheldingen, bijzondere bijstand, belastingtoeslagen aanvragen of wijzigen, Wmo-aanvragen, verzekeringen afsluiten, het treffen van een regeling met schuldeisers en soms ook bij het contact bij bemiddeling met budgetbeheer/bewindvoerders.
Doorverwijzen
Mariska maakt ook onderdeel uit van de werkgroep Armoede & Schulden, die vorig jaar vanuit de gemeente is opgestart met daarin zowel ervaringsdeskundigen als organisaties die hulp bieden. “We wisten niet allemaal van elkaars bestaan. Nu kunnen we makkelijker naar elkaar doorverwijzen. En een nog belangrijker doel van de werkgroep is communicatie en vindbaarheid. Het gaat erom dat mensen binnen de doelgroep ook de bestaande regelingen en organisaties makkelijker kunnen vinden. De weg naar regelingen en organisaties is nu vaak nog een hele speurtocht.”
De werkgroep en gemeente Coevorden hebben dit jaar een mooie overzichtelijke flyer gemaakt met daarin een overzicht van regionale en enkele landelijke regelingen/voorzieningen voor mensen met een lager inkomen. Er zijn volgens Mariska al mooie ideeën gedeeld.
‘Altijd ruimte voor verbetering’
Mariska houdt alle regelingen en mogelijkheden, zoals onder meer vanuit de gemeente, goed in de gaten voor haar leden. “Binnen de gemeente Coevorden is er de afgelopen jaren meer aandacht voor de leefbaarheid van mensen met een klein budget. Er wordt veel stilgestaan bij kinderarmoede en generatiearmoede. Dit is een mooie vooruitgang, al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en maatwerk.”