Paul Rasink is sinds januari 2024 hét gezicht van Petje af Zuidoost-Drenthe. De 27-jarige inwoner van Coevorden startte in september vorig jaar als assistent-locatiemanager, maar mag zich sinds begin dit jaar locatiemanager noemen. Een rol die hem heel wat beter past dan de commerciële wereld waarin hij na zijn studie werkte. “Met Petje af kunnen we echt het verschil maken in het leven van kinderen.”
Dat laatste werd meer dan duidelijk op 30 juni. De dag dat in het voetbalstadion van FC Emmen de kinderen Petje af-studeerden en hun diploma in ontvangst mochten nemen. Een feestelijk en voor sommigen ook emotioneel moment. Elke coach had een persoonlijk woordje voor ieder kind, dat via de speaker door het stadion schalde. Paul blik met plezier terug, maar hij kijkt vooral ook vooruit. Want de Coevordenaar is ambitieus en heeft genoeg plannen voor de toekomst.
Talenten ontdekken
Het doel van Petje af is om kinderen te stimuleren hun talenten te ontwikkelen en hun blik op de wereld te verbreden. Het initiatief is vooral gericht op kinderen van 10 tot en met 14 jaar die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kinderen mogen maximaal 3 jaar meedoen aan Petje af. Dit om een te groot leeftijdsverschil in de groepen te voorkomen. Ze krijgen 30 weken lang kosteloos op zondag een afwisselend, praktijkgericht programma aangeboden, waarin vooral heel wat beroepen aan de orde komen. Elke maand is er een ander thema, met als vast onderdeel een gastles, een bedrijfsbezoek, een presentatie aan ouders en een uitje. De kinderen komen op plekken waar ze anders niet komen.
Paul: “Petje af helpt om spelenderwijs talenten te ontdekken. Maar we stimuleren bijvoorbeeld ook doorzettingsvermogen. Wie zich aanmeldt, moet er al die weken ook zijn. En we dagen ze uit. Tijdens een blok over de horeca hebben we de kinderen bijvoorbeeld gevraagd om zelf een high tea te organiseren. We zien best veel kinderen met een laag zelfvertrouwen. Ook daar werken wij aan.”
Groei
Het afgelopen jaar heeft Petje af een groei doorgemaakt: van 3 naar 5 groepen, met in elke groep tussen de 11 en 15 kinderen. Het gaat in totaal om 62 kinderen. Het komende schooljaar hoop Paul met nog een groep te kunnen starten. “En het jaar erna zou het mooi zijn als alle groepen volledig vol zitten. Dat betekent 16 kinderen per groep, dus 6 keer 16 kinderen.” Maar hij heeft meer plannen. “Ik ben daarnaast op zoek naar innovatie in het programma en naar creatief partnerschap. Het zou mooi zijn als we het bestaansrecht van de stichting kunnen bestendigen.”
Wat hem als nieuwkomer positief heeft verrast is de steun voor Petje af vanuit de regio. Daarmee doelt hij onder andere op het bedrijfsleven, dat vrijwel zonder uitzondering graag wat wil betekenen voor Petje af. Of het nu gaat om het geven van een gastles, het beschikbaar stellen van materialen of een bedrijfsbezoek, een ‘nee’ klinkt nauwelijks. “Dat vind ik echt heel bijzonder. De regio staat voor elkaar klaar. Dan heb ik het niet alleen over het bedrijfsleven, maar bijvoorbeeld ook over de gemeenten, waaronder Coevorden, en scholen. Ja, ik ben een fan van de mentaliteit in deze regio.”
Spin in het web
Paul werkte voorheen in Amsterdam. Na zijn HBO-studie International Business and Languages kwam hij in de sales terecht. “Ik verkocht parkeerplekken. En ja, die kosten vaak meer dan een complete woning in deze regio.” Het gaf hem geen voldoening. “Ik wilde meer een maatschappelijke bijdrage leveren. Familie en vrienden hadden al vaker tegen mij gezegd: je had meester moeten worden.” Via een vriendin waar hij muziek mee maakt, hoorde hij over Petje af. Het vervolg is bekend.
De functie van locatiemanager is breed: van het beheren van de financiën tot het opzetten van activiteiten en het aansturen van vrijwilligers. “Ik ben de spin in het web”. De groep vrijwilligers bestaat uit veertien personen. “Het is een jong team.” Met een lach: “Ik ben met mijn 27 jaar de oudste. De rest is tussen de 18 en 27. Het is een hele gemotiveerde groep.” Paul vindt het belangrijk om te weten en te voelen hoe het is in de groepen. Daarom gaat hij vaak mee op pad. “Het geeft mij veel energie.”
De komende weken is het zomervakantie en ligt alles stil. Heel wat kinderen vinden dat maar wat jammer. Paul belooft: “Na de vakantie gaan we weer vol enthousiasme van start met een prachtig programma.”
Petje af wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit het programma Kansrijk opgroeien. Meer weten over Petje af? Kijk op www.petjeaf.nl.