Lekker knutselen tijdens meivakantie dankzij bijdrage uit NPO-budget

datum

meer informatie

Annemiek Grimme

e-mailadres

a.grimme@coevorden.nl

categorie

Leerervaring

Gekke gezichten knutselen van hout, sleutelhangers ontwerpen, een schilderij maken van doppen, auto’s bouwen of zelfs een robot in elkaar zetten. Het kon allemaal dinsdag 2 mei in de Knutselkeet, die geparkeerd stond bij de Dr. Picardtschool aan de Van Pallandtlaan in Coevorden.

In opperste concentratie zijn de kinderen aan het zagen, schuren, verven en timmeren. Wat ze maken? In koor klinkt het: “Een vruchtentaart!” Een meisje vult pienter aan: “Niet om op te eten hoor, want het is een taartje van hout.” De kinderen hebben dikke pret. Hun creativiteit wordt, onder het toeziend oog van een vakkundig begeleider, flink gestimuleerd.

Saamhorigheid

Het initiatief om de Knutselkeet in te zetten is afkomstig van OBS Buitenvree, Dr. Picardtschool, Paul Krugerschool, St. Willibrordus, Kinderwereld en Kids First. De basisscholen en kinderopvangorganisaties hebben met elkaar nagedacht over de besteding van een deel van de zogenaamde NPO-middelen van de gemeente Coevorden. “Het mooie van de Knutselkeet is dat leerlingen van de betreffende scholen, kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan én kinderen uit de buurt hier samen van kunnen profiteren. Zo creëer je saamhorigheid”, vertelt Annemarel Roelofs van Kinderwereld enthousiast.

NPO-gelden

Scholen en kinderopvanglocaties kunnen aanspraak maken op NPO-gelden. Dat is een landelijke bijdrage die moet helpen om achterstanden opgelopen door corona, te herstellen. Een deel van dat geld wordt via gemeenten uitgegeven. Zo konden bijvoorbeeld eerder dit jaar dankzij dit budget op meerdere scholen in de gemeente Coevorden beweegcontainers vol buitenspeelmateriaal in gebruik worden genomen. De basisscholen en kinderopvanglocaties in Coevorden Centrum besloten dus om gezamenlijk een aanvraag te doen voor de inzet van de Knutselkeet.

Restmaterialen

De Knutselkeet is een mobiele werkplaats. Ingericht met moderne gereedschappen. Er wordt voornamelijk gewerkt met restmaterialen. Wel zo duurzaam. Vanuit de keet worden verrassende workshops en lessen gegeven. Het draait altijd om creëren. Want bezig zijn met iets creëren en misschien zelfs wel kunst, verbreedt je blik op de wereld.

Als het aan Annemarel ligt is de inzet van de Knutselkeet voor herhaling vatbaar: “Ondanks dat de opkomst met ruim 20 kinderen niet zo groot is, vinden de kinderen die er zijn het heel leuk. Dus wie weet komt er een vervolg.”