Leerlingen ‘superblij’ met beweegcontainers

datum

meer informatie

Annemiek Grimme

e-mailadres

a.grimme@coevorden.nl

categorie

Leerervaring

Een deel van de Nationaal Programma Onderwijs (NPO)-gelden in de gemeente Coevorden is ingezet voor de aanschaf van beweegcontainers voor basisscholen en kinderopvanglocaties. Dat klinkt goed, maar wat vinden de kinderen er zelf van? En wordt het sport- en spelmateriaal goed benut? Wij namen een kijkje op cbs De Slagkrooie in Schoonoord.

‘Superleuk’

Wat ze van de beweegcontainers vinden? De blije gezichten van de 11-jarige Agnes en 9-jarige Vayen zijn veelzeggend. “Superleuk”, zeggen de twee meisjes in koor. “Ze worden elke pauze goed gebruik.”

Agnes en Vayen vervullen beiden de rol van beweegcontainercoördinator. Zijn er vragen over de beweegcontainers of het materiaal, dan weten de medescholieren hen te vinden. En zij letten erop dat alles weer keurig in de containers belandt. “Het blijkt prima te werken om de leerlingen een eigen verantwoordelijk te geven hierin”, zegt buurtsportcoach Rick Piek tevreden.

Dat er goed voor de containers wordt gezorgd, blijkt ook uit het feit elke vrijdagmiddag het plein voor de zekerheid wordt gecheckt om te controleren of er geen materiaal buiten is blijven liggen.

In de pauze

Bij de start van de pauze worden de containers door de leerlingen zelf buiten gezet. Iedereen kan er vervolgens uit pakken wat hij of zij wil. Aan het eind van de pauze wordt alles weer in de containers verzameld en worden ze weer naar binnen gereden.

De twee containers hebben een verschillende kleur. De gele is voor de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. De rode voor de groepen 3, 4 en 5. De peuters van de kinderopvang hebben een eigen container, die blauwgroen is.

Wat er allemaal in de containers te vinden is? Agnes en Vayen sommen op: “Hockeysticks, pionnen, voetballen, frisbees, een soort badmintonrackets, basketballen, touwen, een soort trapfietsje en meer.” Vooral de hockeysticks, badmintonsets en voetballen zijn volgens de twee meisjes favoriet.

Het schoolplein is sinds de komst van de beweegcontainers verdeeld in verschillende blokken. Zo dient bijvoorbeeld een deel als hockeyveld. Er worden meestal twee teams gevormd, waarna het spel kan beginnen. Maar het materiaal wordt gebruikt voor allerlei spellen. De creativiteit blijkt groot.

NPO-doel

Het doel van de NPO-gelden om vertragingen veroorzaakt door corona in te halen, wordt hier ruimschoots behaald. Denk alleen al aan meer bewegen, samen spelen en het stimuleren van de creativiteit.

Het is duidelijk: de beweegcontainers zijn een succes op De Slagkrooie!