JOGG uitgebreid naar Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp

datum

meer informatie

Youri Vendrig

e-mailadres

yvendrig@mwcoevorden.nl

categorie

Leerervaring

Youri en kids

JOGG werkt!

De JOGG-aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht) werkt! Dat merken we zelf in onze aanpak in Schoonoord maar werd onlangs ook in een publicatie in de Volkskrant gemeld in een beschouwing over het landelijke effect bij alle JOGG-gemeenten. Coevorden is sinds 2019 JOGG-gemeente en zeer actief in Schoonoord. Dit wordt nu uitgebreid naar de wijken Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp.

‘Gezonde jeugd, Gezonde toekomst’

De JOGG aanpak richt zich op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen.  Onder het motto ‘Gezonde jeugd, Gezonde toekomst’ zet iedereen in een wijk of dorp zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren makkelijker te maken. Jongeren, ouders en hun omgeving staan daarin centraal.

‘It takes a village to raise a child’

Aanleiding is het groeiende probleem van overgewicht. Om dat op te lossen wordt alles uit de kast getrokken (‘It takes a village to raise a child’), te beginnen bij de omgeving van het kind. Maar ook de thuissituatie is van invloed. Icare JGZ, de schoolarts (GGD) en de buurtsportcoaches (Maatschappelijk Welzijn Coevorden) kunnen invloed uitoefenen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over dat alle kinderen lang genoeg slapen, dat zij ook binnenshuis spelen en bewegen en dat wat je thuis eet gezond is, lekker en gevarieerd. Bijvoorbeeld over het eten van groente.

Buurt, school, bedrijven en sport

Verder zijn er allerlei manieren om in de buurt en op school stappen te zetten waarbij je met alle lokale betrokkenen in de wijk samenwerkt. Maar ook sporten is een belangrijke factor. Ook daar wordt steeds meer samengewerkt. Ook bedrijven zijn betrokken. De eerste resultaten in Schoonoord zijn zichtbaar. Voor de wijken Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp is inmiddels een plan van aanpak gemaakt!