‘Jezelf kunnen redden op digitaal gebied kan een hele opluchting zijn’

datum

meer informatie

e-mailadres

categorie

Leerervaring

Digicoaches Jan Bartelds (links) en Martin Koers.

Angst voor digitalisering. Het komt helaas veel voor. “En dat is niet nodig”, stellen Jan Bartelds en Martin Koers. Ze geven als vrijwilliger bij de Bibliotheek Coevorden al sinds 2017 cursussen om inwoners van de gemeente Coevorden te helpen digitaal vaardiger te worden.

Van 8 tot en met 15 september wordt de jaarlijkse Week van Lezen en Schrijven gehouden, met ook aandacht voor digitale vaardigheden. Een mooi moment voor de twee om meer te vertellen over hun werk als digicoach bij de Bibliotheek Coevorden. “Het is prachtig en vooral belangrijk werk, maar er is nog zoveel winst te behalen.”

Digicoach

Jan was werkzaam in de bibliotheekwereld, Martin werkte bij de politie. Na hun pensionering besloten beiden digicoach te worden, om anderen te helpen hun digitale vaardigheden te vergroten. Verspreid over Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Aalden, Sleen en Schoonoord heeft de Bibliotheek Coevorden zo’n tien digicoaches ingezet. Jan geeft onder meer de beginnerscursus Klik & Tik in Sleen. Voor diegenen die nog nauwelijks tot niet met de computer hebben gewerkt. “Het kan een hele opluchting zijn als ze zichzelf kunnen redden op digitaal gebied. Dat zien we bijvoorbeeld bij deelnemers waarvan de partner, die alle digitale zaken regelde, is overleden. Financiën, belastingen etc.”

Digisterker

Martin geeft de training Digisterker, waarin het vooral gaat om communiceren met de overheid. “En daar heb je DigiD voor nodig, oftewel een digitale identiteitskaart. Het zijn vaak de kinderen die zorgen dat hun ouders een DigiD hebben. Maar waar zo’n DigiD verder voor dient en hoe je er gebruik van maakt, ze hebben soms geen idee.”

Het gaat om een cursus van vier keer twee uur. Dat de behoefte aan Digisterker groot is, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen dat binnenkwam voor een cursus die werd aangeboden via de Computerclub Dalen: maar liefst 120. Het loopt evenwel helaas niet overal storm.

Dringende oproep

De twee digicoaches zijn ervan overtuigd dat ze voor heel veel meer mensen van betekenis kunnen zijn. Ze doen daarom een dringende oproep aan iedereen om mensen die digitale hulp kunnen gebruiken, door te sturen naar de bibliotheek. Dit geldt ook voor medewerkers van bedrijven, instanties en verenigingen. “We moeten zorgen dat we zoveel mogelijk mensen bereiken. Dus hoe meer reclame ervoor wordt gemaakt binnen organisaties, hoe beter.”

Schaamte blijkt vaak een drempel om hulp te zoeken om digitaal vaardiger te worden. Ook niet nodig, stelt het tweetal. “Die drempel weghalen is moeilijk. Dat is jammer. Tijdens de cursus ontmoeten ze allemaal lotgenoten. Hoe fijn is dat.” Het kan ook helpen om trainingen naar mensen toe te brengen, dus op locatie. Dat gebeurt dan ook zo nu en dan. “Maatwerk, waarom ook niet.”

Digivitaler

Martin is betrokken bij een nieuw project. Samen met het overkoepelende orgaan van huisartsen ‘Dokter Drenthe’ wordt gewerkt aan een proef om in Coevorden de cursus Digivitaler bij de huisarts aan te bieden voor patiënten.

Digivitaler wordt ook door bibliotheken aangeboden. Met deze cursus leer je om zelf je gezondheidszaken te regelen op het internet, zoals het patiëntenportaal van huisarts en ziekenhuis. Huisartsenpraktijken, ziekenhuizen et cetera werken steeds vaker met een digitaal portaal. Het is daarvoor van belang dat patiënten digitaal vaardig zijn, zodat ze kunnen inloggen en zaken zelf online kunnen regelen (denk bijvoorbeeld aan het bestellen van medicijnen).

Wie overigens denkt dat alleen ouderen digitale vaardigheden ontberen, heeft het mis. Jan: “Er zijn ook genoeg jongeren die moeite hebben om mee te komen op dit gebied.”

Naast de genoemde cursussen zijn er heel veel meer mogelijkheden. Denk aan de digitale inloopspreekuren, die maandelijks of soms wekelijks worden gehouden. Maar ook aan het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) of Invulhulp: hulp bij het begrijpen van een brief of het invullen van een formulier. Kijk voor het complete aanbod op de website van de bibliotheek.

Advies: schaf een tablet aan

Martin heeft tot slot een advies aan iedereen die nog geen digitale ervaring heeft. “Begin met de aanschaf van een tablet. Tablets zijn heel gebruiksvriendelijk.” Jan vult afsluitend aan: “Loop je er tegenaan dat je niet digitaal vaardig genoeg bent, stap over de drempel en zoek hulp. Er zijn vangnetten genoeg. Er is altijd hulp beschikbaar.”