Jetta Klijnsma en Sanne Visser in Spraakmakers

datum

categorie

Nieuws

JettaKlijnsmaopradio1

Samenwerking

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en wetenschapper Sanne Visser zaten vandaag aan tafel in de studio van het programma Spraakmakers op Radio 1. Onderwerp was generatiearmoede. Daarbij benadrukte de Commissaris het belang van kansengelijkheid. Zij wil hieraan de komende jaren veel aandacht besteden. Dat zou volgens haar kunnen door voortzetting van de Regiodeal waardoor er vanuit de rijksoverheid meer middelen beschikbaar komen voor de gemeenten. Die kunnen daarmee, samen met partners zoals het onderwijs, woningcorporaties en welzijnswerk, projecten opstarten in wijken en dorpen. Dicht bij de inwoners, daar waar het nodig is. Ze noemde daarbij haar recente bezoek aan de wijk Poppenhare in Coevorden waarbij ze in gesprek ging met een deelnemer uit de pilot Gezinscoaches.

Campus en rijksdiensten

Klijnsma benadrukte het belang van goed onderwijs en vertelde over het idee voor een campus in de regio waardoor kinderen in de eigen regio kunnen worden opgeleid. Werkgelegenheid is volgens Klijnsma een ander aandachtspunt als we generatie-armoede willen terugdringen. Klijnsma schreef onlangs een brief aan partijgenoot en formateur Mariette Hamer waarin ze pleit voor de komst van meer rijksdiensten naar deze regio. Een vestiging van het Ministerie van VROM zou volgens Klijnsma niet zo gek zijn gezien de enorme uitdaging die er ligt op het gebied van woningbouw in het Noorden.

Leren samenwerken

Maar wat werkt nu als we die generatiearmoede willen terugdringen? Wetenschapper Sanne Visser benadrukte dat een integrale aanpak en goed samenwerken essentieel is. “Door onderzoek weten we inmiddels welke mechanismen van invloed zijn en waar je dus invloed kunt uitoefenen. De kunst is om daarin zo goed mogelijk samen te werken. Betrek alle domeinen en kijk hoe je leert om beter samen te werken.”

Tiki Taka

Op de valreep strikte Jetta Klijnsma mede-studiogast Soufiane Touzani om deze zomer naar Coevorden te komen. Freestyle voetballer Touzani is heel populair bij de (voetballende) jeugd, onder andere door zijn tv-programma Tiki Taka Touzani op RTL7 waarin hij bekende voetballers interviewt. Bovendien is hij zeer betrokken bij maatschappelijke programma’s.