Inzetten van ervaringsdeskundigen uit Sterk uit armoede

datum

meer informatie

Corrine van der Kolk

e-mailadres

cvanderkolk@mwcoevorden.nl

categorie

Kracht van inwoners

Brug slaan

Het inzetten van ervaringsdeskundigen is in opkomst. Zij werken vanuit een breed perspectief en een open houding. Een ervaringsdeskundige kan een brug slaan tussen de verschillende leefwerelden, zonder te oordelen. Dit geeft openheid van beide kanten.

Oplossingen van binnenuit

Corrine van der Kolk is opbouwwerker bij Maatschappelijk Welzijn Coevorden: “Deze ervaring heb ik mogen opdoen met twee ervaringsdeskundigen uit Sterk uit armoede. Dat is een expertisecentrum voor ervaringsdeskundigen in generatiearmoede en sociale uitsluiting. Zij sloten aan bij twee bijeenkomsten om na te denken hoe we inwoners kunnen benaderen die moeilijk zijn te bereiken. Het waren interactieve sessies waar iedereen werd uitgedaagd om out of the box te denken.” De ervaringsdeskundigen kwamen met praktische oplossingen. Zij dachten gericht na vanuit de situatie waarin zij zelf zaten en van daaruit wat zij wenselijk zouden vinden. Dan krijg je oplossingen van binnenuit in plaats van bovenaf bedacht.

Simpel

Soms kan het heel simpel zijn en kunnen wij er bij interventies iets ingewikkelds van maken. Een ervaringsdeskundige zei bijvoorbeeld dat je bij een goedkope winkel stoepkrijt kan kopen, daarmee naar een speeltuintje kan gaan en bij moeders met kinderen kan gaan zitten. Je hebt dan snel contact met elkaar en een praatje is al snel gemaakt. Corrine: “Ik vond het een mooie ervaring om met deze ervaringsdeskundigen te mogen werken. Omdat zij weten wat er speelt en dichtbij de doelgroep staan. Ze geven echt een andere inbreng in een bijeenkomst. Namelijk die vanuit de doelgroep zélf!