Forbo genomineerd voor Taalheldenprijs 2023

datum

categorie

Nieuws

Forbo is genomineerd voor de Taalheldenprijs 2023.

Forbo-Novilon in Coevorden is genomineerd voor de landelijke Taalheldenprijs 2023. De nominatie was voor het bedrijf een verrassing. Marleen Herbers, taalcoördinator van de gemeente Coevorden, heeft Forbo woensdag 17 mei van dit mooie nieuws op de hoogte gebracht.

Woensdag 21 juni wordt het spannend. Die middag wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amersfoort bekendgemaakt wie van alle genomineerden er met de landelijke titel vandoor gaat.

Bruggenbouwers

Taalpunt Coevorden heeft Forbo voorgedragen voor de Taalheldenprijs in de categorie Bruggenbouwers. Dat is niet voor niets. “De onderneming geeft ruimte aan het Taalpunt om de medewerkers te informeren over laaggeletterdheid. Daarnaast is Forbo zeer gemotiveerd om laaggeletterdheid in het bedrijf aan te pakken”, vertelt taalcoördinator Marleen Herbers.

Forbo en Taalpunt Coevorden hebben, na een presentatie voor werkgevers tijdens een netwerkbijeenkomst, een actieplan uitgewerkt. In dat plan staat het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterde werknemers centraal. Een volgende stap is dat de medewerkers door vrijwilligers van het Taalpunt ondersteund worden in het verbeteren van hun taalvaardigheid. Tegelijkertijd worden de werknemers die minder digitaal vaardig zijn, ondersteund bij het werken met de speciale Forbo-app. Dit is door medewerkers (digi-docenten) van de bibliotheek opgepakt. Zo ontstaat er een mooie samenwerking tussen onder meer het Taalpunt, de gemeente, de Bibliotheek en het bedrijf. De hoop is dat Forbo als ‘boegbeeld’ andere bedrijven wil en kan inspireren om ook aandacht te hebben voor laaggeletterdheid binnen hun bedrijf.

Stichting Lezen en Schrijven

De Taalheldenprijs is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven en wordt jaarlijks uitgereikt. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak vinden zij omgaan met een computer of een smartphone ook lastig. Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om weer te gaan leren. Zo verbeteren zij hun basisvaardigheden. Ook zetten veel mensen en samenwerkingsverbanden zich daar op een bijzondere manier voor in. Die mensen zijn allemaal helden, stelt de stichting. Met de Taalheldenprijs bedankt de Stichting Lezen en Schrijven hen op een feestelijke manier.

Taalpunt Coevorden

Taalpunt Coevorden bestaat sinds 2017 en heeft vestigingen in de bibliotheek Coevorden en Schoonoord. In totaal zijn er 30 vrijwilligers voor het Taalpunt actief in de gemeente. Het Taalpunt werft actief cursisten, regelt oefenplekken en/of materialen, verwijst laaggeletterden naar passend aanbod en biedt laagdrempelige cursussen basisvaardigheden met als doel dat inwoners beter kunnen meedoen in de maatschappij. Ook traint het Taalpunt mensen in het herkennen en doorverwijzen en worden vrijwilligers/taalmaatjes aan cursisten gekoppeld. Het Taalpunt werkt samen met Maatschappelijk Welzijn Coevorden, de Bibliotheek, Drenthe College en Stichting Lezen en Schrijven.