Gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen. Dat is de inzet van het Jeugdeducatiefonds. Een bril voor een leerling, schoolfoto’s of een laptop: het fonds helpt met uiteenlopende voorzieningen die kinderen direct ondersteunen. Dat doet het fonds samen met bijna 800 basisscholen in het hele land. Ook in de gemeente Coevorden.
Eerste scholen gecertificeerd
In onze gemeente doen De Slagkrooie, Panta Rhei, De Smeltkroes, Wilhelminaschool en Mijndert van der Thijnenschool mee. De intentie is dat later ook de Burgemeester S.J. van Royenschool aansluit. Dinsdag 12 november werden de eerste drie scholen gecertificeerd: ’s ochtends Panta Rhei en De Slagkrooie, ’s middags de Wilhelminaschool.
“Het is een feit: wie opgroeit in armoede, doet het minder goed op school”, stelde Wenda Post-Gall van het Jeugdeducatiefonds. Zij was naar Coevorden afgereisd om daar ’s ochtends een gevelbord te overhandigen aan Corine Kuper van Panta Rhei en Sandra Katerberg van De Slagkrooie en tevens gemeenteraadslid. Ook Michel Blanken, eveneens gemeenteraadslid en directeur van een basisschool in Emmen, was daarbij aanwezig.
Motie aangenomen
Blanken had eerder dit jaar in de gemeenteraad een motie voor in elk geval een tweejarige deelname aan het landelijke project ingediend. Die motie werd unaniem door de raad aangenomen. Een voorwaarde van het Jeugdeducatiefonds is namelijk dat de gemeente een derde van de kosten bijdraagt, oftewel 5.000 euro per school per jaar.
Breed inzetbaar
Het geld dat beschikbaar wordt gesteld aan de scholen, kan breed worden ingezet. Blanken maakt er met zijn school al dankbaar gebruik van. “Een nieuwe bril, setjes kleding voor de gymles, leesbevordering, de jaarlijkse schoolreis, schoolfoto’s voor alle leerlingen, leesboeken, een wekker voor een zware slaper”, gaf hij als voorbeeld van aanvragen die hij heeft gedaan en die zijn goedgekeurd. Maar er is heel veel meer mogelijk. Wenda: “Denk ook aan mondzorg, de inzet van een tolk, de aanschaf van verzorgingsproducten, laptop, fiets, een dyslexietest en ga zo maar door.”
Een vereiste van het Jeugdeducatiefonds is wel dat zowel groepsaanvragen als individuele aanvragen worden gedaan.
Vertrouwen
Het fonds geeft de scholen het volledige vertrouwen. “De scholen weten als geen ander wat er nodig is. Zij mogen daarom doen wat zij denken dat nodig is”, legde Wenda dat vertrouwen uit. Ze hoopt ook op een mooie samenwerking tussen de scholen onderling, die elkaar kunnen inspireren bij het doen van de aanvragen.
De schooldirecteuren zijn blij met de kansen die dit project biedt. Corine Kuper van Panta Rhei: “Fijn dat wij op deze manier wat extra’s kunnen bieden aan leerlingen en de onderlinge samenwerking tussen basisscholen kunnen bevorderen.”