‘Elk kind moet kans krijgen om te groeien en te bloeien’

datum

categorie

Nieuws

De Kinderrechten Conferentie is 11 mei gehouden in Veenhuizen. De conferentie bood een waardevol platform voor het delen van kennis, het uitwisselen van inzichten en het creëren van bewustzijn over kinderrechten.
Anita van der Noord, voorzitter Politiek Netwerk Drenthe, moedigt iedereen die erbij aanwezig was aan om de opgedane kennis en inzichten te blijven delen en verspreiden binnen zijn of haar professionele en persoonlijke netwerken. Daarom ook dat we het delen op onze website Kansrijk opgroeien. Anita: “Samen kunnen we blijven werken aan het bevorderen en beschermen van kinderrechten, zodat elk kind de kans krijgt om te groeien en te bloeien.”

Erik Meij van Trendbureau Drenthe verzorgde een presentatie met de titel ‘Opgroeien in armoede: het recht op een eerlijke kans’. Hij verwees daarin onder meer naar een bericht dat NOS Nieuws een dag eerder had gepubliceerd:

Beleid werkt niet: in de Veenkoloniën komen er alleen maar arme mensen bij

Ondanks tal van hulpprogramma’s is het aantal arme mensen in de Veenkoloniën de afgelopen tien jaar alleen maar toegenomen. In het zuidoosten van Groningen en het oosten van Drenthe leven nu 14.000 mensen zeer langdurig in armoede, onder wie 4000 kinderen. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn de Veenkoloniën daarmee de armste plattelandsregio in Nederland.

De onderzoekers spreken bij RTV Drenthe over “overerfbare armoede”. Met andere woorden: als de ouders arm zijn, zijn de kinderen en hun kleinkinderen in de Veenkoloniën dat ook: tussen 2011 en 2020 nam het aantal arme jongvolwassenen (tussen de 22 en 26 jaar) zelfs met 10 procent toe.

Hierbij een link naar het verslag van de bijeenkomst: https://www.kinderrechten.nl/drentse-gemeenten-enthousiast-over-kinder-en-jongerenparticipatie/

En een link naar een filmpje: https://youtu.be/_NIUgEgyjcQ