Agenda

Ouder en Kind festival

Datum: 04-10-2023
Tijd: 13:00 - 16:30
Locatie: De Swaneburg, Coevorden

De gemeente Coevorden, Icare JGZ, Maatschappelijk Welzijn Coevorden en GGD Drenthe houden op woensdagmiddag 4 oktober het Ouder en Kind festival in De Swaneburg in Coevorden. Kinderen van alle leeftijden en hun ouders zijn van harte welkom tussen 13.00 en 16.30 uur. Het festival vindt plaats in het kader van de Week van de Opvoeding.

Gemeenten en de aanpak van armoede

Datum: 12-10-2023
Tijd: 13:00 - 17:00
Locatie: Hotel NH Amersfoort, Stationsstraat 75, 3811 MH Amersfoort

Armoede is een probleem voor een groeiende groep mensen in Nederland. Gemeenten staan voor de uitdagende taak hun inwoners te behoeden van armoede en armoede-effecten en hen passende ondersteuning te bieden. Tegelijkertijd worden gemeenten geconfronteerd met complexe regelgeving, wat vragen oproept over de mogelijkheden. Hoe gaat uw gemeente om met armoedeproblematiek?

Op donderdag 12 oktober houdt het Platform Gemeenten en Mensenrechten een bijeenkomst over gemeenten en armoedebestrijding. Tijdens deze bijeenkomst gaan verschillende lokale bestuurders, ambtenaren, politici en enkele ervaringsdeskundigen met elkaar en met deelnemers in gesprek over de mensenrechtelijke aspecten van lokaal armoedebeleid. De plenaire sessie met meerdere panels en de praktijkgerichte workshops staan in het teken van concrete oplossingen en faciliteren de uitwisseling van succesverhalen voor en door gemeenten. Hoe kom je tot de maatregelen waarmee inwoners daadwerkelijk geholpen zijn? Welke rol kan participatie spelen in de bestrijding van armoede en hoe initieer je dergelijke participatie-initiatieven? En hoe waarborg je als gemeente effectieve toegang tot voorzieningen voor inwoners?

Tijdens deze bijeenkomst zullen onder andere de volgende sprekers een bijdrage leveren:

  • Lucas Bolsius, burgemeester van de gemeente Amersfoort
  • Esmah Lahlah, wethouder in de gemeente Tilburg
  • Joy Moonen, adviseur EmpowerMij
  • Patrick Kenis, professor Public Governance Tilburg University
  • Milena Alcorta, beleidsmedewerker in gemeente Echt-Susteren

U kunt zich kosteloos aanmelden door een mail te sturen naar: platformgemeentenenmensenrechten@minbzk.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Sterke Verhalen – Diepe Dialogen – middag in Coevorden

Datum: 17-10-2023
Tijd: 14:30 - 17:30
Locatie: Ravelijn Verbindt, Linthorst Homanlaan 1, Coevorden

Goed bedoeld beleid gericht op het ondersteunen van mensen in armoede kan anders uitpakken dan bedoeld. Het begrijpen van de ervaring wordt daarom als steeds belangrijker gezien. De lijst (het frame) waardoor we naar het probleem armoede kijken past vaak niet bij hoe mensen het ervaren. Dit komt doordat we leven in verschillende werelden. Sterke Verhalen pakt de lijst stevig terug in handen door mensen met ervaring in armoede zélf aan het woord te laten. Zo ook tijdens deze middag, met als thema ‘Zoektocht naar zekerheid’.

Wees welkom op:

Donderdagmiddag 17 oktober

Ravelijn Verbindt in Coevorden

De middag bestaat uit:

– verhalen van ervaringsdeskundigen

– dialogen tussen ervaringsdeskundigen en professionals

– een stelling over een actueel onderwerp

– uitreiking ‘Zo-Kan-Het-Ook’ award 2023

– afsluiting met soep en broodjes

Wees welkom als ervaringsdeskundige armoede of als professional armoede(beleid). Meld je aan via www.cmostamm.nl/aanmelden-sterke-verhalen.

Sterke Verhalen wordt ondersteund door de gemeente Groningen, gemeente Coevorden, Alliantie van Kracht, Welstad en Noorderpoort.

Meer informatie over Sterke Verhalen? Neem contact op met projectleider Erik Meij, e.meij@cmostamm.nl of 06 1358 1471.