Gemeenten en de aanpak van armoede

Datum: 12-10-2023
Tijd: 13:00 - 17:00
Locatie: Hotel NH Amersfoort, Stationsstraat 75, 3811 MH Amersfoort

Armoede is een probleem voor een groeiende groep mensen in Nederland. Gemeenten staan voor de uitdagende taak hun inwoners te behoeden van armoede en armoede-effecten en hen passende ondersteuning te bieden. Tegelijkertijd worden gemeenten geconfronteerd met complexe regelgeving, wat vragen oproept over de mogelijkheden. Hoe gaat uw gemeente om met armoedeproblematiek?

Op donderdag 12 oktober houdt het Platform Gemeenten en Mensenrechten een bijeenkomst over gemeenten en armoedebestrijding. Tijdens deze bijeenkomst gaan verschillende lokale bestuurders, ambtenaren, politici en enkele ervaringsdeskundigen met elkaar en met deelnemers in gesprek over de mensenrechtelijke aspecten van lokaal armoedebeleid. De plenaire sessie met meerdere panels en de praktijkgerichte workshops staan in het teken van concrete oplossingen en faciliteren de uitwisseling van succesverhalen voor en door gemeenten. Hoe kom je tot de maatregelen waarmee inwoners daadwerkelijk geholpen zijn? Welke rol kan participatie spelen in de bestrijding van armoede en hoe initieer je dergelijke participatie-initiatieven? En hoe waarborg je als gemeente effectieve toegang tot voorzieningen voor inwoners?

Tijdens deze bijeenkomst zullen onder andere de volgende sprekers een bijdrage leveren:

  • Lucas Bolsius, burgemeester van de gemeente Amersfoort
  • Esmah Lahlah, wethouder in de gemeente Tilburg
  • Joy Moonen, adviseur EmpowerMij
  • Patrick Kenis, professor Public Governance Tilburg University
  • Milena Alcorta, beleidsmedewerker in gemeente Echt-Susteren

U kunt zich kosteloos aanmelden door een mail te sturen naar: platformgemeentenenmensenrechten@minbzk.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.