Aanpak

Voorwaarde voor succes is dat de hele omgeving zich bewust is van de invloed van armoede en de mogelijkheden om dit te doorbreken. Dit vereist een integrale, samenhangende aanpak waarin we van elkaar leren. Schotten tussen beleidsvelden (in- en extern), organisaties en instellingen moeten weg. Bij het opstellen en uitvoeren van dit programmaplan zijn en worden daarom meerdere partners betrokken: de inwoners om wie het gaat, gemeente Coevorden, Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Domesta, maar ook scholen, organisaties in de kinderopvang en de jeugdgezondheidszorg en anderen.

Mét degenen waar het om gaat

Juist omdat de langdurige armoede te maken heeft met zo veel verschillende factoren is het belangrijk om de mensen zelf bij de oplossing te betrekken. Daarom voeren we het programma Kansrijk opgroeien uit met de mensen om wie het gaat. Als professionele organisaties willen we leren van en met de kinderen, hun ouders en hun omgeving. Hoe zien zij zelf hun situatie? Waar hebben ze behoefte aan? Wat werkt wel en wat niet? Goede monitoring van de inspanningen en resultaten is hierbij belangrijk. Om kennis te delen, organiseren we bijeenkomsten voor professionals, bestuurders, medewerkers en adviesraden.

Start in Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp, nu in de hele gemeente

Het programma startte in 2020 in de wijken Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp in Coevorden. In deze wijken zijn relatief veel huishoudens die gebruik maken van meerdere vormen van ondersteuning (bijstand, Jeugdwet, Wmo, schuldhulpverlening). Ook is het minder goed gesteld met de gezondheid en leefstijl van de inwoners dan elders in Coevorden. Te vaak is dit probleem al meerdere generaties lang aan de orde. Dat tij willen we keren. Wat we in deze wijken hebben geleerd, nemen we inmiddels mee naar de hele gemeente Coevorden. 

Uitvoeringsplannen

In 2024 is groen licht gegeven voor verlenging van het programma met twee jaar. Dat heeft geleid tot (ver)nieuw(d)e uitvoeringsplannen. Benieuwd naar deze plannen? Bekijk ze hieronder.